Az autó felkészítése télre

Itt a tél, jön a zimankó, a hó, a latyakos idő. Ilyenkor nem csak az emberek öltözéke változik meg, hanem az autóké is. Bár a kocsikon külsőre ez annyira nem látszik, de jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt autóba ülnénk ebben az évszakban. Sok balesetet meg lehetne előzni azzal, ha az emberek odafigyelnének, és körültekintőbbek lennének, nem csak vezetés közben, de az autó felkészítése közben is. Persze nem csak a balesetek, de a bosszúságot okozó hibák is elkerülhetőek, ha az ember odafigyel egy kicsit. Például nem árt ilyenkor már fagyálló folyadékot használni és hasonlók.

Hideg időben az üzemanyag is lehűl, emiatt az indításnál problémák léphetnek fel. Érdemes ezért járatni egy kicsit a motort, hogy minél inkább felmelegedhessen, indulás előtt. Ezzel együtt a kenőolaj is melegszik, így jobb lesz a váltó és a motor kenése is, ami szintén hozzá járul ahhoz, hogy autónk hosszabb életű legyen. Az egyik legfontosabb rész azonban a kocsi legalján található, a gumik személyében.

Ezek azok a részei az autónak, amik egyedüliként érintkeznek az aszfalttal ezért nagyon is nagy a felelősségük abban, hogy biztonságossá tegyék utunkat. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelő abroncsok legyenek felszerelve. A kopottság sem utolsó, érdemes arra is odafigyelni, hiszen bármilyen idő is van a kopott gumik mindig kockázatot jelentenek. Szerencsére a december közeledtével igen gyakran futhatunk bele téli gumi akcióba. Érdemes kihasználni az ilyen lehetőségeket, mert igazán sokat spórolhatunk rajtuk. Ráadásul a legtöbb helyen fel is szerelik nekünk a gumikat, bár ezért általában extra díjat kérnek.

Én minden váltásnál elviszem egy ilyen műhelybe az autómat, aminek több oka is van. Az egyik ok nyilván a kényelem. Egyszerűen nincs kedvem nekem azzal vesződni, hogy ősszel és tavasszal fel és le szerelgessem a kerekeket. Persze értem, hogy így olcsóbb lenne a dolog, de szerencsére ennyit megengedhetek magamnak. Sokkal fontosabb tényező azonban, hogy a szakemberek biztosan jól rakják fel az abroncsokat, vagy legalább is kisebb eséllyel hibáznak, mint én. Márpedig ha a gumik nincsenek jól felrakva, akkor komoly gondjaink akadhatnak. Előfordulhat például, hogy rossz irányba rakjuk fel a gumikat, ha figyelmetlenek vagyunk. Ilyenkor a felületen lévő vájatok nem fogják tudni elvezetni a nedvességet, és az autónk megúszhat, ami elég komolyan magában hordozza egy baleset kockázatát. Persze ez elkerülhető akkor, ha egyszer lecseréltetjük magát a gumit szakemberrel és utána már rendszeresen a kerekeket rakjuk fel és le.

A kopásra is érdemes nagyon odafigyelni. Ennek a jelentőségét kissé humorosan a viccből is tudhatjuk. Hogyan születik és hal meg egy autóversenyző? Kilyukad a gumi. Persze a való életben kevésbé találjuk majd poénosnak, ha durrdefektet kapunk a hanyagságunk miatt. Ezért aztán ne várjuk meg, amikor már teljesen elkopik a futó felület, hanem váltsuk le az abroncsokat még időben, ahhoz, hogy mindig biztonságosan autózhassunk.

Az évszakok változásával a hőmérséklet is előtérbe kerül. Nyáron a nagy melegben teljesen más összetételű és sűrűségű gumikra lesz szükségünk ahhoz, hogy megfelelően igénybe tudjuk venni autónkat. Ugyan így télen. Ráadásul ezek közül a hidegebb időben külön oda kell figyelnünk, hiszen nyári gumikkal hóban menni kész öngyilkosság. Ilyenkor ugyanis olyan mértékben lecsökkenhet a tapadás, hogy gyakorlatilag irányíthatatlanná válik az autó. Kevésbé észrevehető probléma, hogy megnő a féktávolság is ilyenkor, ami azért veszélyes, mert erre általában olyankor jön rá a sofőr, amikor nem tud megállni időben és ütközik.

Persze a gumi cserélése is összetettebb annál, mint az, hogy bemegyünk a boltba és kérünk egy adag télit. Fontos ugyanis a gumi mérete és terhelhetősége is. Ezért is érdemes szakember segítségét kérni, hiszen bármelyikben is tévedünk, azzal a saját és mások testi épségét is veszélyeztetjük.

Azok, akik betartják az előírásokat, és figyelnek autójuk karbantartására, azok sokkal kevesebb balesetet szenvednek el a figyelmetlenségük következtében, továbbá az autó élettartama növelhető, a szerviz költségek pedig csökkenthetőek így.