Ezúttal én javasoltam klímát a szerelőmnek

Nem is olyan régen éppen arról írtam egy posztban, hogy van egy szerelőm, akivel el szoktam végeztetni az olajcserét. Bár ez nem olyan bonyolult művelet, hogy én ne tudnám megcsinálni, de azért mégis jobban érzem magam, ha ezeket a feladatokat egy profira bízom. Meg amúgy is mondtam mindig is, hogy jobb az, ha a szerelő időnként ránéz a kocsira, hogy nincs-e gond vele. Bár már éppen kifelé megyünk a télből, úgyhogy kevesebb a meghibásodás esélye, és lassan már a téli gumikra sem lesz szükség, le lehet cserélni majd őket a nyáriakra.

Viszont a kocsim motorjával sajnos mostanában megint gondok voltak, megint hallottam azt a fura zajt a motortérből, mintha valami eltörött volna odabent, és annak a zörgését hallanám. Egyszóval jobbnak láttam megnézetni, és így elvittem a szervizbe. Mint általában, ha ott vagyok, elkezdtünk a szokásos szerelőmmel beszélgetni. Meg is köszöntem neki, hogy múltkor ilyen jó tippet adott a babakocsi vásárláshoz. Utána másra terelődött a szó, és arról kezdett el mesélni, hogy ő neki milyen bajai vannak, mostanában például gondok vannak a fűtési rendszerrel éppen a szervizben, és valamit ki kéne találnia. Valószínűleg ki kéne cseréltetni szerinte az egészet, de akkor egy modernebb, praktikusabb megoldásra váltana, mint a gázzal működő.

Én ugyan nem vagyok fűtés ügyekben szakértő, de emlékeztem, hogy az egyik barátomnak van egy kisebb üzlethelyisége, ő neki éppen a fűtéssel voltak gondjai. Ő úgy oldotta meg a dolgot, hogy beszerelt egy inverteres klímát.

De hogy lehet klímával fűteni? – ezt kérdezte a szerelőm is, amikor felvetettem neki az ötletet. Bár azt a legtöbben azért tudják, hogy lehet a légkondival is fűteni, van ilyen funkciója, de nem túl hatékony, és nagyon sokba kerül, ha legalább is a villanyszámlát nézzük. De ma már egész mások a klímák, vannak fűtésre optimalizált változatok is. Ezek a modern hőcserélő inverteres klímáknál az elektromos áram fogyasztásuk egész kevés ahhoz képest, hogy fűtés szempontjából mennyire hatékonyak. És plusz előny, hogy még állami támogatást is fel lehet ezekre venni.

De nem csak a jó fűtési teljesítmény ezeknek az előnye, hanem hogy ezek a klímák már sokkal halkabbak, mint a régebbi változatok, van egy csomó funkciójuk, sok mindent be lehet rajtuk állítani, például készenléti üzemmódot meg egyebeket, így tudjuk optimalizálni a működését, és nem is fogyasztunk vele fölöslegesen áramot.

Lehet, hogy egy nagy háznak a fűtését más rendszerekkel is meg lehet oldani, de egy ilyen kis szerviz fűtésére teljesen jó az ilyen inverteres klíma is. És van ennek még egy nagy előnye, hogy ezzel nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet, tehát két funkciót is kap egyetlen készüléktől. Ha összeadjuk ezt azzal, hogy ennek a rendszernek a kiépítése nem is kerül sokba, akkor világos, mennyi előnye van más opciókkal szemben. Meg is mondtam a szerelőmnek, hogy melyik az a klíma webshop, ahol a barátom beszerezte a klímáját. Azt mondta, hogy ott sok féle megbízható készülék van, és a céggel is nagyon meg volt elégedve. Azóta sincs a fűtésre gondja.

A szerelőm örült, hogy elmondtam neki ezt a lehetőséget, mert ő erről még nem is hallott. Én meg örültem, hogy viszonozni tudtam egy ilyen aprósággal, hogy ő is jó tippet adott nekem a múltkor, és ezen felül mindig alaposan megvizsgálja az autómat. A jó szakembereket meg kell becsülni.