Kellemes szomszédság

Nem értek jól az autókhoz. Ezért is bízok mindent a profikra, és nem nyúlok hozzá semmilyen alkatrészhez. Az olaj utántöltését a múltkor már megmutatta a szerelőm, akitől megvettem a tökéletes minőségű motorolajat, de a legutóbb, mikor egyedül nekikezdtem nagyon bátortalan voltam, és azon gondolkodtam, hogy talán mégis el kellene vinnem a szervizbe az autót. Ezen morfondíroztam, amikor a szomszédban lakó Laci bácsi átjött, hogy megkérdezze, nem főznék-e neki egy teát, mert kifogyott a gázpalackjából a PB gáz. Bármikor szívesen teázom egyet az öreggel, mert jók a történetei és kedves, szórakoztató társaság. Elpanaszoltam neki az olajproblémámat, és jól tettem, mert Laci bácsi ebben tudott segíteni.

A tea után kimentünk a garázsba, és segített a műveletben, gyorsan el is készült.

Délután azt gondoltam, hálából sütök egy kis mákos kiflit Laci bácsinak, aztán átviszem neki, és megkérdezem, megoldódott-e a gázproblémája. A kifli még csak a sülés felénél járhatott, amikor az én palackomból is kifogyott a gáz. Átmentem hát Laci bácsihoz, hogy megkérdezzem, neki sikerült-e intézkedni a gázpalack ügyében, de láthatólag tanácstalan volt. Elkezdtem keresgélni az interneten, hátha találok valamilyen gyors megoldást, azt gondoltam, mindkét palackot ki lehetne cseréltetni egyszerre. Az én autómba a két palack már nehezen fért volna be (kétszemélyes mini autóm van), ezért olyan megoldást kerestem, ahol házhoz jönnek és kicserélik a gázpalackot. Szerencsére találtam is.

Amíg én átvittem a másik szomszédhoz, Marikához a mákos kiflit, hogy ne menjen kárba, addig megadtam a telefonszámot Laci bácsinak, hogy hívja fel őket. Mivel ő szinte mindig otthon van, ezért jobb, ha ő is szervezi le a dolgot. Mire visszaértem, azt mondta, hogy még aznap ki tudják hozni a palackot. Nagyon megörültem neki, mert így a vacsorafőzés terve sem ment füstbe.

Nekem el kellett mennem otthonról, de kértem Laci bácsit, hogy hozzám is engedje be a szerelőket, mutassa meg nekik, mit kell csinálniuk. Miután megsült a mákos kifli és hárman szomszédok megosztoztunk rajta, elvittem autóval Marikát a kórházba, hogy meglátogassa az anyukáját, aki már hetek óta bent feküdt. Még jó, hogy délelőtt sikerült utántölteni az olajat, így el tudtunk indulni autóval.

Sajnos a gázpalack csere mégsem ment olyan egyszerűen, mint gondoltam, mert elfelejtettem kulcsot hagyni Laci bácsinak. Így épp csak megálltam a kórháznál, jött a telefon, hogy a gázpalack megérkezett, az ember azonban nem tud bemenni hozzám. Törtem a fejem, mit lehetne tenni, hogy bejusson. Szerettem volna, ha rá is köti nekem a tűzhelyre a palackot, nem pedig csak bedobja Laci bácsihoz. Végül nem volt más választásom, Marikát kiraktam és mondtam neki, hogy egy óra múlva visszajövök érte, én pedig hazaszáguldottam a kulccsal. Laci bácsi most is nagyon kedves volt, lejött a fő utcára, mondta, adjam csak oda neki és menjek vissza nyugodtan, innen ő már intézi. Örültem ennek, mert Marika anyukájával én is jóban voltam, meg akartam nézni, hogy van. Két hete agyvérzést kapott. Szerencsére nem alakult ki maradandó károsodás, már javult az állapota, csak megfigyelésen tartották még bent pár napig.

Mire hazaértünk, a gázpalackok a helyükön voltak, Laci bácsi nagy hévvel mesélte, hogy milyen kedves volt a kiérkező férfi, aki „beszerelte” a palackokat, és még egy kávét sem fogadott el. Azt mondta, javasolja, hogy tartsunk otthon mindketten egy cserepalackot, ami meg van töltve, mert így soha nem maradunk gáz nélkül. Meg is beszéltük Laci bácsival, hogy másnap rendelünk még két palackot; Marikát ez az ügy nem érintette, neki indukciós lapja van.

A mozgalmas nap levezetésére még összegyűltünk estére is hárman nálunk, borozgattunk egy kicsit. Laci bácsi megkérdezte, hogy szuperál az autó, és Marikával közös tapasztalataink alapján megnyugtattuk, hogy minden a legnagyobb rendben van vele.

Aztán a gázpalackokról kezdett beszélni, igaz nem talált nagyon érdeklődő közönségre a személyünkben. Egy-két hasznos dolgot azért elmondott, én nem is tudtam, hogy a palackba töltött PB gáz az egyik legtisztább égésű anyag. Állítólag azért, mert nagyon egyszerű a gázelegy összetétele. Mindenesetre megnyugodtam, hogy akkor talán nem szennyezem nagymértékben a környezetet a gázpalack használatával. Azt is elmondta, hogy a palackokat folyamatosan újratöltik addig, amíg tökéletesen működik, tehát a sérült palackokon kívül az iparág nem termel indokolatlan hulladékot, ami szintén pozitív. Kedves ez a Laci bácsi, tudja, hogy nekem fontos a természetvédelem, ezért direkt a számomra is érdekfeszítő információkat osztotta meg velem.

gázpalackMarikát azonban nem fogta meg a téma, már egy jó ideje szótlanul kortyolgatta az italát. Kicsit rosszul éreztem magam, amiért ő kimarad a beszélgetésből, így gyorsan bedobtam egy másik témát, amiről már mind a hármunknak volt véleménye, és folytatódott tovább az este.

Fáradtan, de elégedetten és a bortól jókedvűen tértem végül nyugovóra.

Másnap aztán a megbeszélteknek megfelelően Laci bácsi hívta a telefonszámot, és estére meg is érkezett a plusz egy palack, mindkettőnknek. Kicsit aggodalmaskodtam, hogy jó, hogy van palack, de ki fogja nekem rákötni azt a tűzhelyre? Nekem ugyanis nincs tehetségem az efféle szakmunkához. Szerencsére Laci bácsi megnyugtatott, rá ilyenkor is lehet számítani, majd ő felszereli nekem. Jó, ha az ember szomszédja ilyen segítőkész.