Mire kell figyelnie egy esküvői videósnak?

A tévhitek

Mivel olajok és kenőanyagok forgalmazásával foglalkozok, ami egy eléggé speciális szakterület, gyakran találkozok emberekkel, akik nem tudják, hogy pontosan mi az én feladatom, és miért van egyáltalán értelme annak, amit csinálok. Sokszor találkozok olyanokkal, akik, bár úgy vallják, hogy remek műszaki érzékük van, nem is tudják, hogyan kell kenőanyagot felvinni egy felületre, vagy pontosan mire is való. Az egyik legérdekesebb probléma például, amivel az utóbbi időkben találkoztam, az az e kérdés volt, hogy vajon egy drón motorjának kell-e olajozás? A megkeresés az esküvői videósok kapcsán érkezett, akik gyakran viszik el magukkal a drónjukat a nagy napra a munkájuk segítéséhez, így teljesen érthető, hogy megpróbálják karbantartani. A kérdés pedig bevallom, egy ideig engem is elgondolkodtatott.

Videózás drónnal

Ez a trend egyébként elég új keletű: én drónokat régebben még csak koncerteken, fesztiválokon láttam, ahol a bulizó tömegről készítettek felvételt, mint azonban kiderült, most már az esküvői videósoknak is fontos kelléke, és a legtöbben nyújtanak olyan szolgáltatást, mely keretében légi felvételeket is készítenek. Ez valakinél vagy benne van az árban, vagy külön fizetni kell érte, ez már egyéni kérdés, a szerint, hogy ők mekkora tehernek érzik egy ilyen szerkezet irányítását, a felvételek feldolgozását és a velük való munkát. Az azonban biztos, hogy egy ilyenből nagyon jópofa képek tudnak születni, amik fel tudják dobni a napot.

Sokan persze aggódnak például amiatt, hogy a drón úgyse fog tudni éles felvételt készíteni, vagy úgyse nézne ki jól. Ez a félelem általában azonban nem igaz, hisz ezek a szerkezetek már tökéletesen ki vannak alakítva arra, hogy ilyen feladatokat végezhessenek velük, mióta a fotósok és videósok felfedezték, hogy mekkora lehetőségek rejlenek benne. Ha tényleg nem bízunk benne, akkor a legjobb dolog, amit tehetünk, ha megnézzük a videósunk portfólióját, és keresünk korábbi felvételeket: azokon láthatjuk, hogy tudják-e megfelelően irányítani, vagy jó felvételeket készíteni vele. Ez után pedig már mi magunk is meg tudjuk hozni a döntést, hogy kérünk-e ilyet.

Az esküvői videós

Aki azonban tényleg jó esküvői videós, az általában naprakész az ilyen technológiák használatában, hisz folyamatosan próbálja követni az aktuális trendeket. Ebben a szakmában ez elengedhetetlen, hisz szinte minden generáció már teljesen új kérésekkel és ötletekkel áll elő, amiket meg kell tudnia valósítani egy szakembernek.

Éppen ezért számít nagyon sokat például a munka során a személyes kontaktus: a videós lesz az az ember, akinek jobban kell ismernie a párt, mint saját maguknak. Az ő feladata ugyanis az, hogy kitalálja azokat a rejtett igényeket, amiket a jegyesek még talán fel se vetnek, vagy magukban sem fogalmazódik meg, hogy örülnének neki. Emiatt pedig nagyon fontos, hogy olyan embert válasszunk, akinek a szakértelmében abszolút megbízunk – és legkevésbé se az alapján válasszunk, hogy ki a legolcsóbb.

esküvői videósMíg a drónokat leggyakrabban a szertartás közben vagy után használják a különleges légi felvételek elkapására, az esetek nagy részében nyilván nem vehetők igénybe: az ebéd, a templomi szertartás vagy a lagzi már valószínűleg zárt téren lesznek megtartva, ráadásul a plafonról ilyenkor általában rengeteg díszítés lóg le, amik teljesen lehetetlenné teszik az ott való manőverezést, a filmek elkészítését. Így egy videósnak nem csak ehhez kell értenie, hanem mindenfajta felvétel elkészítésére és technika alkalmazására késznek kell lenni. Nagyon jól kell választania tehát annak, aki épp egy ilyen döntés meghozatala előtt áll.

Az az úriember például, aki tőlem a drónok olajozását megkérdezte, engem teljesen meggyőzött: mindent, amit itt most elmeséltem, tőle tudok, amiből úgy vélem, hogy ő értheti a munkáját. A drónjának is csak úgy lett baja, hogy egy igen egyedi kreatív fotózásra mentek el, ahol a nagyon poros környezetben való reptetés és leszállás miatt merült fel benne a kérdés – de végül megállapítottuk együtt, hogy valószínűleg egy olajozás csak jobban ártana az érzékeny motoroknak, mint az, ha hagyjuk, hogy az idő során magától kitisztuljon.